maanantai 30. toukokuuta 2011

Perustuksiltaan kierrätyksen aarreaitta

Laarien rakentamisessa kantavana ajatuksena oli kierrätysideologian mukainen roskasta toisen aarteeksi -teema tänä toisenakin vuonna. Viljelijäporukka metsästi ja tutki mahdollisuuksia hyödyntää vanhaa tavaraa runsaasti. Ensimmäisen viljelylaarin rakentaminen rakennustyömaan hylkylaudoista oli todellinen ekologisuuden perikuva. Sille ei huonommaksi jäänyt uuden laarin syntytarina erään viljelijän vanhasta vaatekaapista.

Laareja ei olisi todennäköisesti syntynyt myöskään ilman avuliaita lähiseudun yrittäjiä ja yrityksiä, jotka anteliaasti lahjoittivat hyötyviljelmän syntyyn tarvittavaa ravinteikasta multaa muiden muassa. Vaatekaappilaarissa on kierrätettyä eloperäistä jäteveden puhdistuksen sivutuotteena syntynyttä ainesta V-S Puutarhamullan mullaksi muuttamassa muodossa, joka on saanut Eviran hyväksynnän kasvimaakäyttöön. Tätä voimaperäistä ainetta me viljelijät kummastelimme lapioidessamme sitä kuljetusvälineestämme laarin pohjalle. Ero puutarhamultamuovisäkkien kontrolloituun koostumukseen oli silmin nähtävissä. Mielenkiinnolla odotamme miten pavut ja herneet ponnistavat liikkeelle voimamullastamme! (Tietenkin kierrätetystä vanhasta sängystä tulleiden tukikeppien tukemina loppukesää kohden =)

Säkkiviljelyyn saamamme kahvisäkit ansaitsevat myös maininnan. Niiden käyttö kasvualustoina on uutta viime vuoteen verrattuna ja itse toteutus aika lailla pimennon peitossa itse viljelijöiltäkin vielä tässä vaiheessa.

1 kommentti:

  1. pst: kasvualusta on se missä kasveja kasvatetaan, maallikoille multa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Kasvualusta).

    VastaaPoista